DE OPMARS VAN CHINA

China manifesteert zich steeds nadrukkelijker op het wereldtoneel. Het land heeft de ambitie om de nieuwe leidende economie te worden en handelt daar ook naar. De nieuwe zijderoute is daar een voorbeeld van, maar ook op het gebied van AI en big data zet China steeds meer de toon.  

De westerse wereld is duidelijk nog zoekende hoe zich te verhouden tot deze nieuwe wereldorde in wording. Daarbij komt dat ook de VS geen vanzelfsprekende bondgenoot meer is van Europa, maar een eigen(zinnige) koers vaart. Hoog tijd dus om de implicaties van China’s opmars beter te begrijpen voor Europa, Nederland en in het bijzonder Brabant.

Frank Pieke is als geen ander in staat om de situatie te duiden. Hij is sinds 2018 directeur van de grootste Europese China denktank, het Mercator Institute for China Studies (MERICS) in Berlijn. In zijn keynote speech zal hij zijn prikkelende visie schetsen en daarbij ook ingaan op de Chinese invloed op de wereldeconomie en Brabant.   


BIOGRAFIE
Frank N. Pieke (1957) studeerde culturele antropologie en China studies aan de Universiteit van Amsterdam en de University of California, Berkeley, waar hij in 1992 zijn Ph.D. behaalde. Na in Leiden en Oxford universitair docent te zijn geweest, werd hij in 2010 benoemd tot hoogleraar in de moderne Chinese studies aan de Universiteit Leiden. In augustus 2018 trad hij in dienst bij het Mercator Institute for China Studies (MERICS) in Berlijn als directeur en CEO.

Pieke's huidige onderzoek heeft betrekking op de invloed van China op Nederland en de EU, buitenlandse immigrantengroepen in China en de transformatie van de Chinese Communistische Partij. Zijn meest recente boeken zijn The Good Communist (2009) en Knowing China (2016), die beide uitgegeven door Cambridge University Press.

In Oxford heeft hij het Oxford China Centre opgericht en geleid. Vervolgens was hij in Leiden wetenschappelijk directeur van het Institute of Area Studies (LIAS) en uitvoerend directeur van het Leiden Asia Centre. Hij heeft tal van consultancy- en extern gefinancierde projecten uitgevoerd en is regelmatig betrokken bij discussies over hedendaags China in de media, de overheid en het bedrijfsleven.